A hulladékgazdálkodási rendszer teljesen átalakul 2023.07.01. napjától egészen másképpen fog működni a hulladékok begyűjtése és szállítása, kezelése. De, hogy ez miért is történik? Az Európai Unió rendkívül szigorú hulladékgazdálkodási célértékek elérését határozta meg minden tagállam számára a körforgásos gazdaságra való áttérés jegyében. Ezek eléréséhez a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszert hatékonyabbá kell tenni, ezért a magyar állam a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását egészében állami hatáskörbe vonja és 35 évre koncesszióba szervezi.


A fentiekre tekintettel 2023. július 1-jét követően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), mint Koncessziós Társaság végezheti a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről is. Az intézményi és gazdálkodó szervezetek által koncesszió alá tartozó elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti.

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékok
 csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb), 

 elektromos és elektronikus berendezések, 
 elemek és akkumulátorok, 
 gépjárművek és alkatrészeik, 
 gumiabroncs, 
 reklámhordozó és irodai papír, 
 használt sütőolaj, 
 biológiailag lebomló hulladék,

Azon cégeknek akiknek a fentiekben bemutatott hulladékaik keletkeznek tevékenységükből kifolyolag regisztrálniuk szükséges a MOHU Zrt Partner Portálon és a szerződéskötéshez szükséges adataikat meg kell adják. Az elmúlt időszakban egyre több és több cég kapja meg a MOHU Zrt.-től a regisztrációra vonatkozó tájékoztató levelet.
A regisztráció során szükséges az intézményeknek és gazdasági szervezeteknek meghatározni, hogy gyártóként, hulladékbirtokosként regisztrálnak a felületen, meg kell határozni a keletkezett hulladékaik típusát és azt be kell sorolniuk a MOHU felületén megadott kategóriákba úgy nevezet jogszabály által előírt HAK kódos kategóriába, majd a termelt mennyiséget figyelembe véve hulladékgyűjtő edényzetet kell választania. Ha intézményi résztevékenységet érintő mennyiségű hulladékot termelnek akkor hulladékaik begyűjtéshez meg kell jelölniük egy alvállalkozót is a listából. Az új rendszerben az 1100 literes edényzet alatti hulladéktermelő tevékenységek a közszolgáltatási résztevékenység keretében a régikoordinátor által gyűjtibe a hulladékot a koncessziós társaság. Átalány alapú kompenzációs elszámolás mellett. A 1100 literes edényzet feletti hulladéktermelő tevékenységek az intézményi résztevékenység keretében intézményi alvállalkozó által gyűjti be a hulladékot a koncessziós társaság. Tételes elszámolás lesz mért súly alapján.

Nagyon fontos hogy már a regisztrációkor alaposan gondoljuk végig a keletkezett hulladékainkat és a gyűjtőedényzet méretét mert 3 különböző szolgáltatási csomagból választva nem lesz mindegy, hogy mikor lehetünk jogosultak kompenzációs díjra mivel az csak meghatározott mennyiség és szolgáltatás típus esetén és elkülönített gyűjtést szem előtt tartva vehető igénybe.
A hulladéktermelő
 szolgáltatási díjat fog fizetni a gyűjtő szolgáltató szerveknek (gyűjtés, szállítási díj)
 kezelési díjat fog fizetni a kezelő szolgáltatónak a kezelésért. (kezelési díj)
 nem EPR-es hulladékokra hulladék gazdálkodási díjat fizet a koncesszornak.
Koncesszor kompenzációs díjat fog fizetni a hulladéktermelőnek. A Koncesszor által kiállítót számla automatikusan a NAV részére megküldésre kerül. Azon cégek akik adott esetben eddig nem kisérték figyelemmel részletesen keletkezett hulladékainak mennyiségét most még jobban oda kell figyeljenek mert a tevékenységüket érintő hulladék 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet szerint a hulladéktermelőnek a környezetvédelmi hatóság felé az adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik ha a telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége
a) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
b) nem veszélyes hulladék esetén - a c) pont kivételével - a 2000 kg-ot,
c) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.
Ezen felül a Koncesszor felé is lesz folyamatos adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettsége a koncessziós hulladékok vonatkozásában továbbá amennyiben tevékenységét érinti az EPR díj is úgy az EPR köteles hulladékok esetében is nyilvántartást kell vezetnie és bevallást kell elkészítenie.
Összefoglalva az új rendszer bevezetésével jelentősen megnő a cégek nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége.
A MOHU a szolgáltatási díjait még nem tette közé. A regisztráció során fontos figyelembe venni az EPR díjköteles termékeinket is. A jövőben nagy hangsúly lesz az adatszolgáltatásokon és a nyilvántartásokon és a hulladékainak megfelelő típusú gyűjtésén. Nagyon fontos alaposan végig gondolni és egy szakmailag felkészült hulladékgazdálkodási szakértő támogatását kérni az új nyilvántartási rendszer kialakítására és bevezetésre és hulladékgazdálkodási tevékenységét érintő bevallásainak elkészítésére. A Fehér Informatikai Rendszerház támogatásával kifejlesztett ERP vállalatirányítási szoftverrel és annak hulladéktermelők részére kialakított moduljával már most fel tud készülni az új kötelezettségeire.
Cégünk szakmai támogatást tud nyújtani nyilvántartási rendszerének az új rendszerhez történő igazításában, MOHU regisztrációban, tevékenységéből keletkező hulladékainak besorolásában és EPR díj fizetési kötelezettségéhez szükséges feladatok elvégzésének szakmai támogatásában.
Legyen előre látó ne várja meg a vihart és készüljön fel most az Ön előtt álló kihívásokra.

Mi azért vagyunk, hogy biztonsággal meg tudjon felelni az új kötelezettségeknek!

 

 


Amennyiben bármilyen kérdése lenne, vagy többet szeretne meg tudni szolgáltatásainkról, lépjen velünk kapcsolatba:

EU-PRO EHS Consulting Kft.
Székhely: 9022 Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 59. földszint
Levelezési cím: 2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 5.
Fióktelep: 1172 Budapest, Jászivány utca 80.
Adószám: 27879489-2-08